Πιτσιρικάδες με τα σκοτωμένα τους όνειρα...

Σίγουρα αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες είναι πρωτοφανές, σίγουρα η μέρα που θα ξημερώσει μετά από αυτά τα γεγονότα θα είναι διαφορετική, Σίγουρα θα έχει αλλάξει η σκέψη μας. Εδώ είναι η ουσια ,η σκέψη μας για τα γεγονότα και για αυτήν θα μιλήσω.
Αρχικά το γεγονός: αλήθεια είναι ότι δεν είναι, ούτε μεμονωμένο ,ούτε τυχαίο γεγονός
-είναι φόνος!!! Μιλούν για μεμονωμένο γεγονός όταν έχουμε πολλά τέτοια τα τελευταία 15 χρόνια. Αλήθεια είναι ότι είναι περίπτωση κρατικής βίας. Αν δεν είναι κρατική βία ο αστυνομικός που εν ώρα υπηρεσίας σκοτώνει εν ψυχρό 15χρονο για ψιλου πήδημα τότε πιο είναι ,ας σοβαρευτούμε.
Δεν θέλω να σχολιάσω άλλο τον φόνο, ο φόνος ήταν αναμενόμενος, ο φόνος αυτός έχει ξαναγίνει, αυτό που αλλάζει είναι το μετά τον φόνο.
Ήμουν στην πορεία της δευτέρας όπου η προσέλευση του κόσμου ήταν πραγματικά μεγάλη, ακαδημίας – σταδίου παντού κόσμος. Μεγάλη ήταν όμως και η προσέλευση αυτών των νεαρών(που λένε και στα κανάλια),των κουκουλοφόρων, των «άγνωστων-γνωστών» . Και το μένος τους ήταν το κάτι άλλο, ήταν παντού και έσπαγαν τα πάντα, τα μάτια τους γυάλιζαν . Οι μικροί αυτής της χώρας κάποιοι πολύ μικροί. Και το θέμα είναι το γιατί;
Έκαψαν ακόμη και την βιβλιοθήκη και φωνάζουν για έλεος κανάλια και κυβέρνηση(οι μεγάλοι) αλλά αυτοί δεν καταλαβαίνουν και δεν περιμένω να καταλάβουν. Δεν καταλαβαίνουν ότι εδώ μιλάμε για πιτσιρικάδες με σκοτωμένα όνειρα που αυτοί τους τα σκότωσαν, για την παιδεία που αυτοί δεν τους έδωσαν ,για το ήθος που αυτοί ίδιοι δεν έχουν. ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ;
Τι καίνε; καίνε τα πανεπιστήμια που αύριο θα είναι ιδιωτικά, καίνε τις τράπεζες που τους κλέβουν, καίνε τους διαφθαρμένους πολίτες κ αστυνομικούς, καίνε τον μαγαζάτορα που είναι βολεμένος στην σαπίλα, Καίνε το σάπιο κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν, καίνε τις δήθεν αρχές και ιδέες αυτού του σαθρού κράτους,
Οι έλληνες έχουν τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν, αλλά τώρα έχουν κ τους νέους που τους αξίζουν…...
ΚΑΨΤΕ ΤΑ ΟΛΑ…ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΟΛΑ…

7 σχόλια:

  1. λυπάμαι, γιατί συνήθως γράφονται εύστοχα πράγματα εδώ, αλλά έχεις άδικο και είναι εύκολο να το δει κανείς. Ήμουν και εγώ στη πορεία και όπως λες και εσύ είμασταν πολλοί που διαδηλώναμε με μια αυθόρμητα ειρηνική τάξη. Και όπως λες και εσύ υπήρχαν τα παιδιά που γυαλίζε το μάτι τους και σπάγαν ότι βρίσκονταν μπροστά τους. Όμως είναι φανερό τι σήμαινε η γυαλάδα στο μάτι τους, και άκουσα πολλούς νωρίς το απόγευμα, κατά τις 6, που το λέγαν ξεκάθαρα μεταξύ τους. Λέγαν ξεκάθαρα ότι αυτό που αποζητούσαν, αυτό που όλοι έχουμε νιώσει καμμιά φορά, ήταν η διασκέδαση, "θα έχει πλάκα". Δεν φταίει η έλλειψη παιδείας ή ονείρων, αν και αυτό σίγουρα υπάρχει, όπως και υπήρχε πάντα σε μια μερίδα του πληθυσμού (ότι και να λένε οι νοσταλγοί εκ συνήθειας, σήμερα είμαστε όλοι πιο μορφωμένοι και έχουμε ευκαιρίες με το τσουβάλι σε σχέση με παλαιότερα). Αυτό που φταίει ειδικά για τη βία αυτών των συγκεκριμένων "παιδιών" είναι ξεκάθαρα η ανοχή των υπολοίπων μας. Σπάνε γιατί μπορούνε, το κίνητρο είναι υπεραρκετό, ειδικά όταν δεν αισθάνεσαι ότι θα σε ελέγξει κανείς. Όμως μπορούνε γιατί εμείς οι υπόλοιποι που υποτίθεται διαδηλώναμε με συνείδηση του τι πράταμε τους προσφέραμε κάλυψη. Κάλυψη γιατί η αστυνομία είναι γνωστό ότι διστάζει (και καλά κάνει) να έρθει κοντά στη μάζα της πορείας, κάλυψη γιατί καταλήγουμε να φοράμε όλοι μάσκες και κουκούλες από τα δακρυγόνα, αλλά εκεί που έχουμε ευθύνη είναι όταν τους προσφέρουμε κάλυψη γιατί δεν κάνουμε ότι θα κάναμε εάν βλέπαμε κάποιον μια οποιαδήποτε άλλη μέρα να σπάει και να κλέβει από ένα κατάστασημα. Η αιτία λοιπόν είναι ότι κατά βάθος πολλοί από τους διαδηλωτές, προφανώς και εσύ, συμπαθούν, όχι τα "παιδια" και τη κοινωνική τους θέση, αλλά αυτό που κάνουν. Δεν φταίει "το σύστημα" για τις καταστροφές, ούτε και οποιοσδήποτε δεν ήταν έξω στους δρόμους αυτές τις μέρες. φταίμε προτίστως εμείς που συμμετέχουμε στις πορείες και επιτρέπουμε τις καταστροφές γιατί ηδονιζόμαστε με αυτές. Μήπως είναι η δική μας ζωή και τα δικά μας όνειρα που μας αφήνουν ανεκπλήρωτους; Μήπως πολλοί από τους "συνειδητοποιημένους" θα ήθελαν να σπάσουν το δικό τους χώρο εργασίας αλλά φοβούνται; Τα "παιδιά", που στην ουσία είναι άντρες, κάνουν απλά αυτό που ήταν σε καθε εποχή η φυσιολογική αντίδραση όταν επικρατεί ασυνείδητη ανοχή. Αυτό που χρειάζονται είναι πρώτα από όλα σταθερή αντίσταση εκ μέρους όσων πιστεύουμε ότι η πολιτισμένη κοινωνία απαιτεί να σέβεται ο καθένας τον άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. GIA POIA PAIDIA MILATE???TO 10% POU TA SPAEI GIA NA TA SPASEI...??I GIA TOUS UPOLOIPOUS KOUKOULOFOROUS POU TOUS FORANE TIN KOUKOULA TA MAT??TOUS KOUKOULOFOROUS METANASTES POU ZOUN SE ATHLIES SINTHIKES???K ANTE POLLOI EINAI LATHROMETANASTES...OI ALLOI POU GENITHIKAN EDW??K DEN EXOUN PATRIDA K ANAGNORISI APO POUTHENA???
    TA MAT VARAGANE KORITSAKIA K DASKALOUS XTHES...EKEI EXOUN @@ NA TO KANOUN...

    O MEGALODIKIGOROS EPITELESE ERGO.ALITIS HOOLIGAN O MIKROS.ATAKTOS MATHITIS K OPADOS...ITAN PARON STO XALANDRI PRIN TON AGONA K META PIGE GIA POTO STA EKSARXIA POU DEIXNEI TI KOUMAS ITANE...STO POLO 1500 ATOMA ITAN.20 EKANAN EPEISODIA ALLA AFTOS ITAN O PRWTERGATIS...I DIKAIOSINI THA KRINEI AN EPREPE I OXI NA PETHANEI...

    AN META TA SIMERINA DEN VGOUNE OLOI STOUS DROMOUS PIO MAZIKA TOTE AS VALOUME MONOI MAS FOTIA STA SPITIA MAS NA TA KAPSOUME,NA KLEIDOTHOUME MESA KAI NA PAME OMADIKA STO DIAOLO...

    P.S.:O MEGALODIKIGOROS TIN PARASKEVI THA DIKAIOSEI KAI KAPOIOUS ALLOUS DOLOFONOUS.TOUS IDIOUS POU ME TIN ANAKOINOSI TOU SILOGOU EFIVRAN MAXAIRIA STO KOLIMVITIRIO(ALLA MAXAIROMENOUS OXI...),POU PANW SE AFTIN PATISE GIA NA PEI SIMERA OTI O ALEXIS ITAN PROTERGATIS AFTWN.
    MIN PERASEI STO NTOUKOU...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kouk
    xairomai epitelous pou afineis comment esto kai gia arnitiko logo .
    problimatistika kai ego me tin vasiki idea toy parapano arthrou . o ousiastikos logos iparxis tou perithoriou omos einai o dialogos , se ayti ti basi to perithorio tha filoxenei kai apopseis pou endexomenos na erxontai se antithsi kai me to idio alla kai toys anagnostes toy , se eyxaristo .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κουκ ολα αυτα τα δραματικά γεγονότα που ζούμε ειναι βέβαιο οτι ειναι βίαια κ διχαστηκά.Και εγω στην θέα αυτής της καταστροφής αηδίασα,ένιωσα αμηχανία,αλλα οταν πρόσεξα το ποιοι ηταν αυτοι και ποσοι, σκέυτικα.Και εδω ειναι που κάνεις λαθός και ειναι ευκολο να το δεις.Και εγω στο μυαλο μου τις πορείες τις φαντάζομαι ειρηνικές κ οργανομένες αλλα δεν ειναι πάντα ετσι.Αν ηταν ετσι δεν θα είχε αλλαξη τίποτα, οι ριζικές ρίξεις φέρνουν μοιρέα την βία,τα πλιάτσικα όπως εχει γίνει πολλες φορές στο παρελθόν με θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία.
    Δεν είναι όλοι κουκολοφόροι,δεν ειναι οι 100,200 ειναι πολλοι και είναι σε όλη την Ελλάδα.
    Για ποια παδεία μιλάς,για τα πτυχεία;κανεις λάθος, δεν είναι αυτο παιδεία.
    Ευκαιρίες με το τσουβάλι;πλάκα κάνεις;
    Κοίτα όπως σου είπα και μένα με μπέρδεψε,αλλα εγω δεν είμαι 'αυτοι' αλλα μάλον ούτε κ εσυ.
    Αν αυτοι οι νέοι το νιώθουν έτσι ,εμείς οι δύο θα είμαστε αυτοι που θα πάνε να τους περιορίσουν και να παίξουμε εν τέλη τον ρόλο των μπάτσων!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Dalai είναι μια άλλη συζήτη αν η βία, η ρήξη, είναι αναγκαία ή ικανή να αλλάξει προς το θετικό την κοινωνία. Αλλά να την κάναμε αυτή τη συζήτηση εάν για παράδειγμα βλέπαμε ένα μαζικό black block που έρχονταν αντιμέτωπο με την αστυνομία από επιλογή και κάθε του πράξη ήταν συντεταγμένη στον αντικαθεστωτικό αγώνα. Εάν οι καταστροφές γίνονταν για να στηθούν οδοφράγματα, εάν οι λεηλασίες γίνονταν για να στηριχθεί ο αγώνας με υλικά για όπλα (και όχι με καταναλωτικά αγαθά όπως ρολόγια και τηλεοράσεις). Τότε θα κάναμε αυτή τη συζήτηση.

    Όμως δεν έχει συμβεί αυτό και άρα η συζήτηση αυτή είναι άτοπη κατά τη γνώμη μου. Τα βίαια γεγονότα που ακολούθησαν τον φόνο του Αλέξη είναι αντίστοιχα της βίας στα γήπεδα, δηλαδή προέρχονται από τη βαριεστιμάρα ή τον φανατισμό, και δεν φανερώνουν δημιουργική διάθεση για αλλαγή, εστω μέσω της καταστροφής. Δεν αρνούμαι ότι είναι κοινωνικές αδυναμίες και προβλήματα που αποκαλύπτει η μετεξέλιξη ενός νέου σε χουλιγκάνο, μπαχαλάκια ή κουκουλοφόρο, όμως πρωτού αναγνωριστούν και αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα χρειαζόμαστε να υπεραμυνθούμε των θεμελιώδων κοινωνικών όρων, δηλαδή του σεβασμού του ενός στο πρόσωπο του άλλου. Πώς μπορείς να αντιταχθείς σε μια διεφθαρμένη αστυνομία εάν τα δικά σου κίνητρα είναι στην ουσία διεφθαρμένα; Και σε αυτή τη περίπτωση δεν είναι η κοινωνία ή οι μαγαζάτορες που δεν σέβονται τα "παιδιά" αλλά ακριβώς το αντίθετο. Δεν γινόμαστε "μπάτσοι" με το να υπερασπιστούμε τον δίπλα μας όταν του επιτίθεται κάποιος, επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Ούτε γινόμαστε "καθηγητές" εάν αποτρέπουμε κάποιον από το χρησιμοποιεί με λάθος τρόπο το πάθος του.

    Ερώτημα: εάν, όπως λέγεται, πολλοί κουκουλοφόροι ήταν ασφαλίτες ή συνεργάτες τους, θα εξακολουθούσες να υπερασπίζεσαι τη "ρήξη" που αντιπροσωπεύουν; Θα τους δικαιολογούσες με βάση κάποιες κοινωνικές συνθήκες; Και θα εξακολουθούσε να αποτελεί "μπάτσο" όποιος άλλος διαδηλωτής κριτικάρει ή αγωνίζεται ενάντια σε αυτούς; Γιατί από τη σκοπιά μου, βλέποντας από λίγα μέτρα απόσταση από τους καταστροφείς, δεν θα μπορούσα με τη καμμία να διακρίνω τους προβοκάτορες από τους παθιασμένους αγωνιστές, ούτε από την εμφάνιση τους ούτε από τον τρόπο που επιλέγαν τους στόχους τους.

    Τέλος, η συζήτηση για το αν έχουμε παιδεία ή πτυχία είναι μεγάλη αλλά και πάλι δεν πιστεύω ότι μας φανερώνει κάτι για το παρών θέμα. Παλαιότερα δεν είχαμε ούτε πτυχία ούτε παιδεία για τη μεγάλη μάζα των ανθρώπων, τώρα έχουμε "παιδεία" με πτυχία, όχι ιδανικό αλλά δεν εξηγεί την έξαρση της βίας στις πορείες. Όπως μεγάλη επίσης η συζήτηση για τις ευκαιρίες, πιστεύεις πραγματικά ότι οι καταστροφείς των επεισοδίων πάσχουν από έλλειψη ευκαιριών άρα και καταστρέφουν; Βρισκω τουλάχιστον επιφανειακή την εξήγηση, αν όχι λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. compressivehumans, εγώ ευχαριστώ. Είναι πάντα ωραίο να συναντάς απόψεις διαφορετικές από τις δικές σου και βρίσκω καλή την ιδέα να φιλοξενούνται και αλλονών τα ενδιαφέροντατ γραπτά. Ελπίζω και ο dalai να καταλαβαίνει ότι εάν ακούγομαι εριστικός καμμιά φορά είναι απλά το στυλ μου ενώ αυτό που μετράει πιστεύω είναι ότι απαντώντας στα όσα διαφωνώ δηλώνω και το ότι με ενδιαφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σχόλιο στο περιθώριο...