Η εξοικείωση του υποδοχέα.


Όρος ιατρικός. Πρακτικά καθημερινός.

Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο που μυρίζει κάτι έντονα. Μετά από λίγο θα έχεις συνηθίσει και δε θα μυρίζεις τίποτα.

Η εξοικείωση του υποδοχέα συμβαίνει παντού. Αποτελεί στην ουσία μια απειλή. Μπορεί να συμβεί σε πολλές στιγμές της ζωής μας, άλλοτε στιγμιαία και άλλοτε αργά και ανεπαίσθητα.

Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ποτέ μπορεί να έχουμε υποστεί εξοικείωση του υποδοχέα. Ακόμα πιο σημαντικό να υπενθυμίζουμε και σε άλλους ότι μπορεί να δρουν υπό αυτή την εξοικείωση.

Μία από τις παρενέργειες την εξοικείωσης αυτής είναι η αδράνεια. Και είναι μια αδράνεια που νομίζουμε ότι είναι δικαιολογημένη γιατί λαμβάνει χώρα σε ουδέτερο χρόνο. Όμως είναι η εξοικείωση του υποδοχέα που μας κάνει να νομίζουμε ότι ο χρόνος είναι νεκρός. Αντίθετα, αυτή η αδράνεια συμβαίνει σε χρόνο ενεργητικό.

Σημαντικό να νιώθεις. Αν μυρίζεις τη βρώμα κάνεις κάτι για αυτό. Ή φεύγεις ή σταματάς την πηγή της βρώμας. Αν εξοικειωθείς με την μυρωδιά απλά συνυπάρχεις. Ή χειρότερα σε εξουδετερώνει αυτή.

Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο.

Περπατάς στο δρόμο και δε σου αρέσουν τα κτίρια Μην τα συνηθίσεις. Ναι εκπροσωπούν την ασχήμια και την οικονομική εκμετάλλευση του χώρου.

Περνάς με πράσινο για πεζούς και σου κορνάρουν αυτοκίνητα γιατί έτσι θέλουν. Μη συνηθίζεις. Ξαναπέρνα.

Ακούς στις ειδήσεις το ίδιο παράλογο. Να σου φαίνεται το ίδιο παράλογο και την 600η φορά που θα το ακούσεις.

Φρόντισε δε, να μάθει και η γιαγιά σου ότι αυτό που ακούει είναι παράλογο. Υπενθύμιζε σε όλους ότι δε πετάει ο γάιδαρος.

Όταν ακούς για άλλη μια φορά ότι κάποιος χρησιμοποίησε «μέσον» για την «εξυπηρέτησή» του, να απορείς και να θυμώνεις όσο και την πρώτη φορά που ανακάλυψες τον ελληνικό μικρόκοσμο.

Μια διαδήλωση στο δρόμο δεν είναι άλλη μια διαδήλωση. Άκου τι λένε.

Ο θάνατος ανθρώπων στη γη είναι τόσο επώδυνος όσο ο θάνατος ενός δικού σου ανθρώπου. Η απαρίθμιση νεκρών σε πολέμους δεν αποτελεί στατιστικό στοιχείο. Πρέπει να σε λυπεί και να σε εξοργίζει όπως ο θάνατος του φίλου σου.

Κάθε φορά που ακούς για μια αδικία να την νιώθεις σαν την πρώτη φορά που σε αδικίσανε παιδί.

Η εξοικείωση του υποδοχέα παραπλανεί τις αισθήσεις. «Μουδιάζει». Είναι παραίσθηση. Είναι φυσική τάση του ανθρώπου, μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Απλά μην τον αφήνεις να συνηθίζει. Πάτα πιο συχνά το reset και ρώτα τον εαυτό σου για τα πάντα γύρω σου. Πριν πεις ότι δεν πετάει ο γάιδαρος, να είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για γάιδαρο.

dO tHE rIGHT tHING

δ.αΝΝΙΤΣΑΚΗ

3 σχόλια:

σχόλιο στο περιθώριο...