wednesdayvideo_"The Coca Cola Case"

Το ντοκιμαντέρ "The Coca Cola Case", μία συμπαραγωγή των σκηνοθετών Germán Gutiérrez και Carmen Garcia και του National Film Board of Canada, έχει ξεκινήσει την παγκόσμια περιοδεία του στις 18 Ιανουαρίου από το Μόντρεαλ του Καναδά. Η περιοδεία διοργανώνεται από το National Film Board of Canada και το Cinema Politica και υποστηρίζεται από την εκστρατεία "Stop Killer Coke".
Σε μία περίοδο που η Coca-Cola Co είναι σημαντικός χορηγός των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Καναδά, η εταιρεία προσπαθεί να προωθήσει ένα υπεύθυνο προφίλ. Η αλήθεια, όμως που παρουσιάζει η ταινία "The Coca Cola Case" είναι πολύ διαφορετική.
Στις ΗΠΑ έχουν υπάρξει αγωγές κατά της Coca-Cola και της λατινοαμερικανικής εταιρείας εμφιάλωσης της,Coca-Cola FEMSA. Οι αγωγές αυτές στηρίζονται σε κατηγορίες εναντίον της εταιρείας εμφιάλωσης της Coca-Cola στην Κολομβία ότι έχει συνάψει συμβάσεις ή έχει με άλλους τρόπους υποστηρίξει παραστρατιωτικές δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποιούσαν ακραία βία και δολοφόνησαν, βασάνισαν ανθρώπους ή και φίμωσαν ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Οι αγωγές έχουν υποβληθεί από δύο πλευρές στην ταινία. Τον Terry Collingsworth της Διεθνούς Εισαγγελίας Εργασίας και τον Dan Kovalik της Ένωσης Μεταλλουργών Σιδήρου για λογαριασμό της SINALTRAINAL – πρόκειται για τη μεγάλη ένωση που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην Coca-Cola της Κολομβία. Ένας αξιωματικός της SINALTRAINAL συνόψισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, δηλώνοντας: «Αν χάσουμε τον αγώνα κατά της Coca-Cola, πρώτα θα χάσουμε την ένωση μας, μετά τις θέσεις εργασίας μας και στη συνέχεια τη ζωή μας".
Η υπόθεση της ταινίας: Από το 2002, πάνω από 470 εκπρόσωποι εργαζομένων έχουν σκοτωθεί βάναυσα, συνήθως από παραστρατιωτικούς που έχουν προσληφθεί από ιδιωτικές εταιρείες με πρόθεση τη σύνθλιψη των εργατικών συνδικάτων. Μεταξύ των αδίστακτων εμπορικών εταιριών, βρίσκεται και η πασίγνωστη σε όλους μας, Coca-Cola.
Ο αδερφός του Martin Gil, Isidro που εργαζόταν στο εργοστάσιο εμφιάλωσης Coca-Cola στην Carepa, δολοφονήθηκε επειδή ήταν μέλος μιας ομάδας διαπραγμάτευσης των εργαζομένων. Όπως τα περισσότερα βίαια εγκλήματα κατά των ηγετών των συνδικαλιστικών οργανώσεων που διαπράττονται στην Κολομβία, οι ένοχοι για τη δολοφονία του Gil δολοφονία δεν τιμωρήθηκαν.
Ωστόσο, οι δικηγόροι Daniel Kovalik και Terry Collingsworth, καθώς και ο ακτιβιστής Ray Rogers – διευθυντής της εκστρατεία "Stop Killer Coke", παρενέβησαν και δρομολόγησαν μία φιλόδοξη σταυροφορία κατά του γίγαντα Coca-Cola. Επί τρία χρόνια, οι κινηματογραφιστές Germán Gutiérrez και Carmen Garcia ακολουθούν τους ήρωες σε μία νομική σύγκρουση Δαβίδ και Γολιάθ. Από τη Μπογκοτά στη Νέα Υόρκη, από τη Γουατεμάλα έως την Ατλάντα, από την Ουάσιγκτον μέχρι τον Καναδά, "The Coca-Cola Case" απαθανατίζει την αγωνία του σκληρού δικαστικού αγώνα.
Οι δικηγόροι έχουν καταθέσει αρκετές φορές στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κατά της Cola-Cola για δολοφονίες, απαγωγές και βασανιστήρια που διαπράττονται στην Κολομβία και τη Γουατεμάλα. Με τη συνδρομή του ακτιβιστή, Ray Rogers, τα έβαλαν επίσης με το σήμα της Ατλάντα, με την προώθηση της εκστρατείας Killer Coke, που είχε ως στόχο να προκαλέσει τα κολέγια και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ να μποϋκοτάρουν το αναψυκτικό.
Στον αντίποδα οι δικηγόροι της Coca-Cola Co έχουν αποστείλει επιστολή στο Cinema Politica η οποία αναφέρει "Με την παραλαβή της παρούσας επιστολής, είστε ενήμεροι, ότι περαιτέρω προβολή της ταινίας από ή μέσω του Cinema Politica θα ήταν μία εν γνώση δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών της TCCC, όπως προβλέπεται στη συμφωνία εμπιστευτικότητας των μερών και την τελική διάταξη του διακανονισμού. Η Coca-Cola διατηρεί το δικαίωμα χρήσης των ένδικων μέσων σε σχέση με οποιαδήποτε μελλοντική προβολή της ταινίας.
Το Cinema Politica, ωστόσο, υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις της Coca Cola – τουλάχιστον όχι χωρίς μία αξιοπρεπή μάχη - και να σταματήσει την προβολή σε εθνικό επίπεδο του αμφιλεγόμενου ντοκιμαντέρ επειδή προβάλει μία άσχημη εικόνα της εταιρείας। Η μάχη έχει πάντως ήδη ξεκινήσει με φρενήρεις ρυθμούς, με μία μεγάλη εκστρατεία μέσω Facebook.

το ειδαμε εδω (http://anamnisia.blogspot.com/)

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται, οι "συμβάσεις" με παραστρατιωτικές ομάδες ειδικά στη Λατινική Αμερική είναι πολύ διαδεδομένες, είτε αφορούν χτυπήματα στα συνδικάτα, είτε αφορούν τον εκβιασμό μικροκαλλιεργητών για να φύγουν απο τη γή τους αφήνοντας εκτάσεις στην ιδιοκτησία πχ γνωστών μεγαλοκαλλιεργητών μπανάνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σχόλιο στο περιθώριο...