εντάσεις στα χανιά

[ρεπορτάζ ]

Αυτό που συνέβη την Τρίτη το βράδυ στην πλατεία αγοράς των Χανίων δείχνει με κάποια σχετικότητα ποια είναι η δυναμική της χρυσής αυγής και ποια των υπολοίπων που στέκονται απέναντί της. Δεκαπέντε οι εμπλακέντες χρυσαυγίτες στο περιστατικό ενώ πάνω από διακόσιοι περίμεναν να τους δούν να λιντσάρονται. Η χρυσή αυγή και η τοπική οργάνωση εθνικιστών δεν έχουν ανταπόκριση στον κόσμο παρόλη την προπαγάνδα και την βίαιη και επιθετική τους πρακτική.

Στην ουσία πρόκειται περί συμμορίας κάτω από τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος. Το νόμιμο προσωπείο της δήλωσης της χρυσής αυγής στο πρωτοδικείο ως πολιτικό κόμμα, καλύπτει κάποιους που δρούν παραβατικά στην πόλη. Αυτή η μεθόδευση πρέπει να σταματήσει καθώς κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει πως κάποιος νομιμοποιείται να απειλεί με μαχαίρι επειδή είναι μέλος του πασοκ ή της νδ και πάει λέγοντας. Αλήθεια, πως και συλλαμβάνονται μόνο μέλη της χρυσής αυγής με όπλα, όπως συνέβη προ ημερών στον άγιο Παντελεήμονα; [εδώ]

Καιρός να γίνει πια κατανοητό ότι ακόμα ότι πέρα από τον παρακρατικό χαρακτήρα της χρυσής αυγής, πέρα από τις νεοναζιστικές ιδέες που προσπαθεί να καλλιεργήσει σε παιδιά, πέρα από την ξενοφοβική της προπαγάνδα και πέρα από τα εγκλήματα κατά της ζωής για τα οποία έχουν κατηγορηθεί μέλη της (Μιχαλολιάκος, Περίανδρος κτλ) ο κόσμος δεν τους γουστάρει τους φασίστες, δεν τους γουστάρει τους τραμπούκους, δεν γουστάρει μιά συμμορία αληταράδων στην πόλη αυτή και τους στέλνει απο κεί που ήρθαν.

9 σχόλια:

  1. Δε γουστάρουμε ανθρώπους που δεν βλέπουν στα μάτια των συνανθρώπων τους ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω παντως στα ματια των χρυσαυγιτων και των μπατσων δεν βλεπω ανθρωπους. γκε-γκε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τόσιο είναι παράξενη η δήλωσή σου. ο χρυσαυγίτης αν μη τι άλλο παρόλο που αυτοπαρουσιάζεται σαν μιά πολιτική οντότητα είναι στο φινάλε κάποιος που συνειδητά επέλεξε να έχει μιά στάση ζωής ενάντια στη ζωή του άλλου και γι αυτό θα συμφωνήσω μαζί σου. για τους μπάτσους όμως το ζήτημα είναι πιό σύνθετο. για να μην επαναλαμβάνομαι παραπέμπω στα σχόλια του http://www.stoperithorio.org/2009/01/blog-post_07.html

    σίγουρα πάντως απο το παράθυρό μου βλέπω την οικογένεια ενός μπάτσου που ζεί απέναντι και που παρόλο που είναι όργανο στα χέρια της άρχουσας τάξης (dalai), ο ίδιος δεν το συνειδητοποιεί και δεν το επέλεξε λόγω ήθους αλλά εξαιτίας άλλων παραγόντων.
    αν πάλι μιλάς για συγκεκριμένους μπάτσους (και υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί) οι οποίοι καλύπτουν και συνεργούν με εγκληματίες ακροδεξιούς μόνο και μόνο επειδή γνωρίζουν ότι δύσκολα θα τους αγγίξει ο νόμος που υποτίθεται ότι υπηρετούν [δηλαδή σκατόφλωροι και τζάμπα μάγκες] ή αν μιλάς για κάποια 'κεφάλια' κάτω απο τις διαταγές των οποίων κινείται το παρακράτος τότε σίγουρα ταυτίζεσαι με την άποψη της μαριάνας και την δική μου.
    το ζήτημα της επιλογής είναι κατά την άποψή μου θεμελιώδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σοντουμ, στα χρυσα αυγα συμφωνουμε, αλλα ο μπατσος, απο την στιγμη που φοραει τα μπλε ή τα χακι παιρνει μερος στον κοινωνικο ταξικο πολεμο. καλος ή κακος ειναι ιδιος οπως και ο κουκουλοφορος που σπαει ή δεν σπαει και φοραει κουκουλα για χιλιους δυο λογους.

    δεν διαφωνω οτι υπαρχουν μπατσοι και μπατσοι αλλα αυτο ειναι το τιμημα της δουλειας τους. ας επιλεξουν αλλο επαγγελμα. ευτυχως η κοινωνια χρειαζεται πολλους περισσοτερους εργατες παρα μπατσους. απο την στιγμη λοιπον που η αξιοπρεπεια του του επιτρεπει να βγει στον δρομο με ασπιδα και γκλοπ ή με μηχανη ζητα-δελτα, ή με ασφαλιτικο αμαξι, ή σε πορεια συνδικαλιστων της αστυνομιας, ας ειναι παντα ετοιμος να δεχθει την επιθεση απο αυτους που προκαλουνται απο την παρουσια του και μονο. οπως δεχομαι την συλλληψη-προσαγωγη, θα δεχθει την οργη μου για οτι αυτος αναπαριστα. ειναι θεμα ισοτητας, ετσι δεν ειναι?

    και στο κατω κατω ειναι θεμα επιλογων οπως το ειπες. ή με τον ελευθεριακο κοσμο ή οχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δείτε εδω..
    http://www.stoa.org/projects/demos/article_scythian_archers?page=2&greekEncoding=UnicodeC

    Οι αρχαίοι Έλληνες δεν καταδέχονταν να γίνουν μπάτσοι... έβαζαν σκλάβους να κάνουν την δουλειά... δεν λέω μπράβο που είχαν σκλάβους... απλά θέλω να πω οτι μάλλον το θεωρούσαν υποτιμητικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τόσιο στη βάση που τοποθετείς τα πράγματα εγω αναρωτιέμαι. τί νομίζει άραγε ο μέσος μπάτσος ότι αντιπροσωπεύει; πόσο ο χώρος εργασίας αλλοτριώνει τον άνθρωπο; νομίζω ότι η άποψή σου ταιριάζει περισσότερο για τους χρηματιστές και τους τραπεζικούς παρά στους μπάτσους!

    γενικά πάντως δεν συμφωνώ με την ζριστιανο-μανιχα'ι'στική άποψη πώς ή με το θεό θα δειπνείς ή με τον σατανά και άλλο πράγμα δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φυσικα και ισχυει για τους τραπεζιτες, ενας τοιχος ελεγε, ή με τις κουκουλες ή με τις γραβατες, ο μπατσος παιρνει την εντολη, και αντιπροσωπευει την εντολη...

    ο χωρος εργασιας του μπατσου τον αλλοτριωνει οπως αλλοτριωνει και τον εργατη στην ΛΑΡΚΟ που δουλευει στην υψικαμινο.

    τωρα οσον αφορα τους χρηματιστες αλλα συγγνωμη σοντουμ, μα κανεις δεν σε υποχρεωνει ουτε να εχεις μετοχες ουτε να εχεις χρηματα στην τραπεζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ανώνυμος ναι, όντως αληθεύει αυτό και μάλιστα διδάσκεται και στα σχολικά βιβλία ιστορίας στην δ δημοτικού.

    @τόσιο ούτε λογαριασμό στην τράπεζα ούτε μετοχες εννοείται. δεν τρελάθηκα ακόμα (ασε που με 500 ευρώ που βγάζω ίσα ισα τα στιγάρα και τις βενζίνες πληρώνω). όμως σε κάποιο βαθμό παρατηρώ ότι ο τραπεχίτης και ο χρηματιστής επιρρεάζουν περισσότερο απο τον αστυνόμο την καθημερινή μου ζωή είτε επειδή τα πληρώνει συνήθως το δημόσιο είτε επειδή οι τράπεζες και το χρηματιστήριο κάνουν τα 500 μου ευρώ να αξίζουν 300, είτε επειδή παραπλάνησαν κάποιο φίλο μου και πήρε δάνειο που τον έχει ρίξει στη μιζέρια, ήγια να γίνω και πιό συγκεκριμένος γιατί ο προηγούμενος εργοδότης μου υπέγραψε για να μεταφέρει τα χρέη του απο τράπεζα σε τράπεζα και μετά τις υπογραφές του αποκάλυψε η τράπεζα ότι για την μεταφορά έπρεπε να πληρώσει έξτρα κάμποσα χιλιάρικα κερατιάτικα και έτσι καθυστέρησε να πληρώσει με τη σειρά του εμένα για ένα μήνα. ο άνθρωπος (είναι και φίλος μου) πραγματικά δεν έφταιγε επειδή πραγματικά δεν ήξερε όμως τελικά την πληρώσαμε απο κοινού. μην μου πεις πως φταίω εγώ που εργάστηκα για τα αφεντικά..
    θέλω να πω ότι η δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος επιρρεάζει όχι μόνο τη λειτουργία του κράτους (βλέπεις τί έπαιξε με τους γκόλντμαν-σαξ) αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις περισσότερο απο τον μπάτσο ώστε να θεωρήσω ότι του κάθε μπάτσου του αξίζει ένα ανοιγμένο κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μα το συγχρονο καπιταληστρικο χρηματοπιστωτικο συστημα ειναι ο στοχος, παντα ηταν. αποπροσανατολισμοι μπαχαλου τυπου ειναι για προβοκατορες, κανεις δεν θα ανοιξει τα κεφαλι κανενος χωρις λογο, ο δρομος προς οτιδηποτε ελευθεριακο ειναι συνυφασμενος με (αντ)επιθεση στην εξουσια και σε οτι αυτη αντιπροσωπευει και αντιπροσωπευεται, ειτε ντυμενη με μπλε και χακί ειτε με ακριβα κουστουμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σχόλιο στο περιθώριο...