Tο Μπουταροκάμινο.

Χτες το βράδι σε μια τηλεοπτική εκπομπή καλεσμένοι ήταν οι νεοεκλεγέντες δημάρχοι Αθηναιών και Θεσσαλονίκης, μπροστά σε ένα ακροατήριο απο φοιτητές της Παντείου που θα βαθμολογούσαν της απαντήσεις των δημάρχων στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου. Μίνιμαλ σκηνικό, χαρακτηριστικό του μεταμοντέρνου πνέυματος της εκπομπής με ερωτήσεις πιο προσωπικές παρά πολιτικές.

Τα πιο πολιτικά σημεία της συνέντευξης είναι οι δηλώσεις των δυο δημάρχων για το μεταναστευτικό, όπου και οι δύο ζήτησαν εν χορώ το αυστηρό κλείσιμο των συνόρων. Ο Kαμίνης ζήτησε να φυλάξει ο στρατός τα σύνορα και ενω ο δημοσιογράφος του είπε πως θα μπορούσαμε να πλέξουμε με συρματόπλεγμα την συνοριακή γραμμή αυτός απάντησε επιμένωντας στην αρχική άποψη του πως ο στρατός είναι η μόνη λύση αφού η Ελλάδα έχει μπουκώσει (sic). Αντίστοιχα ο Μπουτάρης διαπιστώνοντας και αυτός το "μπούκωμα" πρότεινε να αυξηθούν οι απελάσεις όντας σίγουρος για την άποψη του. Και για να έχουμε καλό ερώτημα τα χρυσάυγουλα δεν είναι αυτά που θέλουν απελάσεις και τον στρατό στα σύνορα να στοχέυει τους μετανάστες;
Το δέυτερο σημείο της συνέντευξης που θέλει προσοχή, είναι τα υπονοούμενα που αφέθηκαν απο πλευράς του Γιώργου Καμίνη για ψήφιση και εφαρμογή του νόμου περί συναθροίσεων για την βελτίωση της κατάστασης στο πολύπαθο(sic) κέντρο και το χάος που επικρατεί απο τις συνεχείς πορείες και διαδηλώσεις. (που σαν πρώην συνήγορος του πολίτη δεν παρέλειψε να τις αποκαλέσει ''φαινόμενο'').
Εντύπωση έκανε πως από το κοινό των φοιτητών κάποια κοπέλα μίλησε για "καθαρόαιμους" Έλληνες και κανείς απο τους δύο δημάρχους δεν το σχολίασε, ούτε ο Καμίνης που σαν ακαδημαϊκός δάσκαλος θα έπρεπε να την παρατηρήσει και διορθώσει. Ίσως να κόπηκε στο μοντάζ, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε.


Πέραν της εκπομπής, η εκλογή των δυο αυτών δημάρχων εκτός από ότι επισκιάστηκε απο το πρωτοφανές και τεράστιο ποσοστό αποχής απο τις κάλπες, συνιστά ένα περίεργο πολιτικό πείραμα που όσο το lifestyle ανακαμιγνύεται με την πολιτική, τόσο ο ρόλος των media γίνεται όλο και πιό ύπουλος. Κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του ΓΑΠ και οι δύο δήμαρχοι αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, με τον Μπουτάρη στην κορώνα και τον Καμίνη στα γράμματα.
Όσοι λοιπόν πριν τις εκλογές διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους πως αυτοί οι νέοι συνδιασμοί έχουν διαφορετική βάση επειδή δεν προέρχονται απο επαγγελματίες πολιτικούς ή ήταν αφελείς ή πολύ πιστοί κράχτες. Ίσως οι νέοι αυτοί δήμαρχοι να μην είναι τόσο καταστρεπτικοί όσο οι αντικειμενικά ανίκανοι προκάτοχοι τους αλλά σίγουρα είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβερνητική γραμμή, γεγονός ολίγον τί, μεμπτό... Χαρακτηρηστικό είναι πως ο μεν Καμίνης σε ερώτηση για το τι ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές απέφυγε διπλωματικά να απάντησει, ο δε Μπουτάρης έκανε πως δεν θυμόνταν τι ψήφισε αλλά μετά απο επίμονη σκέψη θυμήθηκε πως πριν απο έναν χρόνο ψήφισε ΠΑΣΟΚ! Θα τρελαθούμε;

Για να μη γελιόμαστε, στην Ελλάδα που η αυτονόητη ρήξη του κράτους με την εκκλησία (βλέπε: κόντρα Μπουτάρη-Άνθιμου) προωθείται απο τα αντίστοιχα media ως επαναστατική και πρωτοποριακή, το νεο εκλογικό δίδυμο των δημάρχων-stars απο τις ήδη πρώτες ευρείας εμβέλειας στημένες συνέντευξεις του φροντίζει να ξεκαθάρισει το τοπίο σχετικά με τις μετεκλογικές θέσεις τους, θέσεις τεχνηέντως συγκαλημένες προεκλογικά που ταυτίζονται με τις κυβερνητικές. Η πολιτική μετάλαξη για την οποία κάποιοι μιλάνε είναι αμπαλαρισμένη με τατουάζ, σκουλαρίκια, κρεπάλη εκ του ασφαλούς, ακαδημαϊκους τίτλους και φυσικά τα απαραίτητα πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης, είναι καμουφλαρισμένη γιατί μας ετοιμάζουν την χειρότερη επίθεση που το κράτος έχει ποτέ εξαπολύσει στους υπηκόους του. Οι "απόλυτα ερωτέυσιμοι και ανέλπιστα αβάν-γκάρντ πολιτικοί" δεν είναι τα υβρίδια των πολιτικών του μέλλοντος, αλλά τα προσεχή μοντέλα εξουσιαστών που μας ετοιμάζουν. Ο τρόπος όμως που πλασαρίστηκαν στο εκλογικό παζάρι ευτυχώς δεν επηρέασε την μάζα του κόσμου που στην πλειοψηφία της καμία απολύτως σχέση δεν έχει με τους "κούλ" δημάρχους. Οι επιμελώς ατιμέλητοι τοπικοί άρχοντες με τα σηκωμένα μανίκια της αλλαγής δεν θα πάψουν ποτέ να είναι πρωταγωνιστές του κακοστημένου άστικου πολιτικού σκηνικού, που οφείλουμε να τους επιτιθόμαστε ανα πάσα στιγμή. Εδώ sto perithorio δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για το πως οι "φρέσκιες" και "διαφορετικές" ιδέες όταν προέρχονται απο κομματικές φάτνες και επιβάλονται μέσα απο πολιτικά παιχνίδια δεν είναι παρά μπαγιάτικες και πάντα ίδιες κατά βάση εξουσιαστικές συνταγές.

Kαι στο κάτω-κάτω αν δεν είδατε την εκπομπή σκέφτείτε αυτό το νεόδμητο πολιτικό οικοδόμημα των δύο μεγαλύτερων δημαρχιών της χώρας σαν ένα καμίνι με δυο αποκρουστικά μπούτια, που περιμένει στο φανάρι. Όταν εχει πράσινο σαν τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ προχωράει, Όταν έχει κόκκινο τρέμει και βγάζει καπνούς. Ας μπλοκάρουμε το φανάρι να δείχνει πάντα κόκκινο και το Μπουταροκάμινο θα διαλυθεί.

11 σχόλια:

  1. Έχω βαρεθεί την αντίδραση για την αντίδραση που τελικά έχει αντίθετα αποτελέσματα. Παρακαλούσαμε όλοι να φύγει ο Κακλαμάνης και τελικά νομίζω ότι κάποιοι απλά βαρέθηκαν να τον κράζουν και περίμεναν τον επόμενο.
    Έχετε δει έργα του Καμίνη; Έχετε δει τι ΘΑ κάνει .Μπορεί τελικά να μην κάνει τίποτα μπορεί να καταφέρει το ακατόρθωτο ,να είναι χειρότερος από τον προκάτοχο του ,αλλά επιτέλους , μην προτρέχετε .
    Θα ήθελα να μου προτείνετε μια λύση για το δήμο της Αθήνας ένα πρόσωπο που όχι μόνο θα του δίνατε χρόνο (χωρίς την εκ προοιμίου καταδίκη του)αλλά να έχει και την παραμικρή πιθανότητα να εκλεγεί.
    Αναφορικά με την στάση του Καμίνη απέναντι στο μεταναστευτικό είναι τουλάχιστον αστείο οι Χρυσαυγίτες και το ΛΑΟΣ να τον κράζουν από την μια για την πρόταση του για καταγραφή των μεταναστών και προσωρινή νομιμοποίηση τους και από την άλλη να τον κράζετε και εσείς για την δήλωση του να κλείσουν τα σύνορα.
    Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με μητροπολίτες σαν τον Άνθιμο και κοινωνία αρκετά συντηρητική αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι πρέπει δυστυχώς να συνειδητοποιήσουμε ότι η ρήξη του κράτους με την εκκλησία είναι αυτονόητη για τους αναγνώστες του stoperithorio και ελπίζω αρκετούς άλλους και όχι για το σύνολο της κοινωνίας. Οπότε από την ιστορία του Μπουτάρη κρατάω σαν θετικό ότι βγήκε κάποιος που είχε απέναντι του τον Άνθιμο και την συντήρηση της Θεσσαλονίκης.

    Δυστυχώς το Μαύρο δεν γίνεται με την μία Άσπρο πρέπει πρώτα να περάσει από τις ενδιάμεσες βαθμίδες του γκρι .

    Ελπίζω να μην με χαρακτηρίσετε αφελή ούτε πολύ πιστό κράχτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιά αντίδραση για την αντίδραση? όταν σε πρώτη συνέυντευξη μετά απο εκλογές βγαίνουν απο το στόμα του αυτές οι δηλώσεις τότε καταλαβαίνεις πως το παιχνίδι ήταν και είναι στημένο. Να σου πω την αλήθεια δεν είχα ποτέ αυταπάτες για αυτούς που κομπάζουν για την αλλάγη μέσω κομμάτων, πάντα ήμουν υποψιασμένος. Γιαυτό και δεν κατεβαίνω στις κάλπες, ούτε απαιτώ τίποτα απο κανέναν τους. Βασικά όμως, δεν προέτρεξα να κρίνω το έργο, τις δηλώσεις που ακούστηκαν σχολίασα γιατί ένας δήμαρχος με το hype του Καμίνη, μου κάνει εντύπωση πως γίνεται να ξεστομίζει τέτοιες λύσεις. Λύσεις που προεκλογικά τις υποστήριζε ο Νικήτας στα δελτία του μέγκα και ο Καμίνης άλλαζε θέμα.Και συγγνώμη αλλά το οτι τον κράζουν οι χρυσάυγουλοι για μαλακίες, δεν πάει να πεί πως δεν γίνεται να τον κράξει και οποιοσδήποτε άλλος.

    Και δεν είναι κακό να την λέει ο μπουτάρης στον άνθιμο, υποχρέωση κάθε λογικού ανθρώπου είναι. κακό είναι να πουλιέται αυτό σα συμπληρωματικό προϊόν για την εικόνα του.Υποτιμάει την νοημοσύνη μας, το καταλαβαίνεις?

    Εαν τσίριζες περί Καμίνη και είσαι στην ίδια θέση με εμάς, δηλαδή δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις απο αυτό το παιχνίδι, το αφελής νομίζω θα πήγαινε γάντι, σε συνδιασμό με μια μετριοπάθεια, που είναι αυτή η οποία δεν κατεβάζει τον κόσμο στον δρόμο, αλλά νομίζει πως θα αλλάξει κάτι με τις εκλογές. Και εκεί χάνουμε.Εμπιστέυεσαι σε κάποιον τις αποφάσεις για την ζωή σου, χωρίς να αποφασίζεις εσύ για σένα.
    Το να είσαι καλοπροαίρετος με κάθε μορφής εξουσία είναι ο στόχος της προπαγάνδας τους και το ημισυ της αποχάυνωσης.καταδικασμένος δηλαδή.

    Και κάτι τελευταίο χρωματολογικό,αν έχεις ζωγραφίσει ποτέ με χρώμα-πινέλο-παλέτα, θα ήξερες πως το μάυρο δεν γίνεται να γίνει άσπρο, παρά μόνο το άσπρο να περάσει από όλους τους γκρί τόνους για να καταλήξει στο μάυρο...Προσωπικά ελπίζω στο μαυροκόκκινο. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τσιρίζω (με εκνευρίζει αφάνταστα η λέξη) υπέρ τις κοινής λογικής όπως και συ .Τσιρίζω γιατί είναι παράλογο να κρίνεις κάποιον από μία δήλωση ενώ έχει κάνει εκατό. Τσιρίζω γιατί δεν έκρινες απλά μια δήλωση ή κάποιος άλλος έγραψε την τελευταία παράγραφο του αρχικού σου κειμένου.
    Τσιρίζω γιατί δεν απάντησες στην πιο δύσκολη ερώτηση ποιον θα στήριζες με κάποια πιθανότητα να βγει. Εδώ διαφωνούμε κάθετα και θα θελα να αντιπροτείνεις κάτι συγκριμένο και υλοποιήσιμο και όχι απλά το κλασικό είμαι κατά κάθε μορφής εξουσίας και αποφάσισε εσύ για σένα.
    Δεν έχω ιδέα από ζωγραφική δυστυχώς ,αλλά δεν μιλούσα έτσι κι αλλιώς για χρώματα για σκοτάδι και φώς μιλούσα.
    Και τέλος τσιρίζω γιατί όποιος έχει διαφορετική άποψη από την δική σου τσιρίζει και είναι αφελής.
    Α και ναι όντως είμαι μετριοπαθής για τα μέτρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου φαίνεται ξεχνάς πως η πολιτική πίσω απο δηλώσεις κρύβει ένα οργανωμένος σχέδιο και μια ιδέα. Οι δηλώσεις στην πολιτική δεν είναι μυνήματα sms σε φιλαράκια είναι ευθύνη λόγου και δράσης. Απορώ γιατί δεν είσαι καχύποπτος με έναν άνθρωπο που ξεστομίζει τέτοιες καφρίλες, που με την δική σου λογική εσύ του έχεις δώσει εντολή να σε κυβερνήσει!

    Τσιρίζεις λοιπόν γιατί δεν δέχεσαι την απλούστατη επιλογή "απέχω-κανένας απο τους μαλάκες μπουρδέλο τα κάνω και μόνος μου." Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μου θέσει το ψευτοδίλλημα ρέμα ή γκρεμός καταργώντας κάθε έννοια φυσικής επιλογής. Τι πάει να πει, ποιόν θα στήριζες? Κανέναν!Φυσικά και είμαι ενάντια σε κάθε μορφής εξουσία, και πόσο μάλλον δεν δίνω σε κανέναν λευκή επιταγή να αποφασίσει για μένα, αφού η ενεργή συμμετοχή σε καταλήψεις, διαδηλώσεις, απεργίες, συνελέυσεις βάσης. Ορφέα έχεις καταλάβει πως με την ψήφο σου αφήνεις τους άλλους να αποφασίσουν για σένα, ενώ με την συμμετοχή σου στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες παίρνεις την ζωή στα χέρια σου; προσπαθείς τουλάχιστον. Το αντιπρόταγμα λοιπόν είναι απλό:
    ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

    Και πρόσεχε τι λες για διαφορετικές απόψεις, γιατί σεβάστηκα την άποψη σου, σου απάντησα, προσπάθησα να σου εξηγήσω τεκμηριωμένα και ολοκληρωμένα, αλλά συγγνώμη εδώ δεν είμαστε κόμμα που γλύφουμε αυτάκια και καλοπιάνουμε κωλαράκια επειδή μόνο και μόνο ζητάμε ψηφαλάκια για να φτιάξουμε βάψουμε ζαρντινιερούλες.Και να σου πω γιατί τσιρίζεις? Τσιρίζεις μπας και εσύ ο ίδιος πιστέψεις ποτέ αυτά που υποστηρίζεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχήν μάλλον δεν το κατάλαβες αλλά το τσιρίζω εσύ το έβαλες στο στόμα μου .
    (για να ξεφορτωθώ αυτή την λέξη).
    Δέχομαι την άποψη σου και ειλικρινά απλά σου γράφω την γνώμη μου και εννοείται ότι δεν έχω την ψευδαίσθηση πως μπορώ να σε πείσω για κάτι. Το δίλημμα ρέμα η γκρεμός εσύ το έθεσες στο εαυτό σου όπως επίσης και την έννοια της λευκής επιταγής (γιατί τόσο υπερβολή ) .
    Από την στιγμή που μιλάς για αυτοοργάνωση πρέπει να μάθεις να είσαι ανεκτικός και να σέβεσαι πραγματικά την άλλη άποψη (θα σου χρειαστεί) και δεν απάντησες για να με τιμήσεις αλλά για να υπερασπιστείς την γνώμη σου .
    Πίστεψε με ότι όσο αιθεροβάμων είμαι εγώ που δίνω μια μικρή ,μικρή πιθανότητα στον καμίνη να κάνει κάτι καλό τόσο είσαι και εσύ που πιστεύεις ότι αυτοοργάνωση –αλληλεγγύη -αξιοπρέπεια μπορεί να λειτουργήσουν σε μια ανώριμη κοινωνία σαν την δική μας και με άτομα που αντιδρούν στην αντίθετη άποψη λες και τους πάτησαν το κάλο.
    Και τέλος ,αλήθεια τι πρέπει να προσέξω σε αυτά που λέω για τις διαφορετικές απόψεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρε μην τσακώνεστε ρεεεεεε!!!!
    solidarity να πούμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το έβαλα στο στόμα σου και άρχισες να το πιπιλάς σα καραμελίτσα όμως γιατί σου άρεσε, το δίλημμα Καμίνης ή Μπουτάρης είναι όπως το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και όπως το γκρεμός ή ρέμα.Όταν ψηφίζεις νομιμοποιείς την εξουσία άρα της δίνεις λευκή επιταγή για 4 χρόνια. έτσι δεν είναι? Δεν βλέπω το πως δεν σεβάστηκα την γνώμη σου? Και βασικά αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω όμως είναι πως και τόση ελπίδα σε έναν άνθρωπο λες και είναι μεσσίας..Πως έχεις την ψευδαίσθηση με την ψήφο κάθε 4 χρόνια ότι μπορείς να αποφασίζεις εσύ για τον εαυτό σου. Σιγά την ανώριμη κοινωνία ρε μεγάλε, αυτές οι αξίες είναι βασικό συστατικό της ανθρωπινότητας, υπάρχουν άνθρωποι που δεν την ξεχνούν. Και όσον αφορά τα άτομα και τους κάλους, να σου θυμήσω και πάλι πως δεν αντιδρούν σε καμία αντίθετη άποψη, αντιδρούν στην επιβαλόμενη άποψη της κυριαρχίας. Να προσέχεις λοιπόν τα τσιτάτα περί διαφορετικών απόψεων γιατί κανείς δεν σου στέρησε το βήμα και τον διάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ρε παπάρια εκεί στη google κάθομαι και γράφω 20 λεπτά 3σέλιδο σχόλιο και μου βγάζετε ότι προέκυψε ένα λάθος ένας θεος ξέρει σε ποιά κωλοεφαρμογή σας και το σχόλιό μου όχι μονο δεν δημοσιεύεται αλλά χάθηκε κιόλας;

    τί μαλάκες ρε πούστη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μην μιλάς έτσι για την google σε παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εχεις δίκιο ανώνυμε μπορεί να πέσει φωτιά να μας κάψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. σόντουμ μη αφήνεις την γκούγκλ να ακυρώσει γράψτο σε bulletins!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σχόλιο στο περιθώριο...