ο ροζ ελέφαντας στην κουζίνα


Ρίχοντας μια γρήγορη ματιά στις ελληνικές ειδήσεις θα έλεγε κανείς ότι όλη η παγκόσμια οικονομία κρέμεται από την αξιολόγηση και τα πιστωτικά γεγονότα της Ελλάδας, κι αν όλα πάνε καλά με την Ελλάδα, θα πάνε καλά και για τον κόσμο, ή οτι χεστήκαμε κιόλας γι αυτόν.

 Δεν ακούς πουθενά για 6 εκατ. απολύσεις από κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας, και λες δεν πειράζει αφού από το 2017 μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης και όλα καλά...

Ακούς για λιτότητα και το μυαλό πού να πάει; Εμ στην Ελλάδα βέβαια, σε καμιά Φιλανδία θα πήγαινε;


Αποφασίσαμε να διαβάσουμε τις οικονομικές ειδήσεις από τον κόσμο για δυο βδομάδες, μπας και καταλάβουμε τι γίνεται εκτός του κελύφους μας, και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα ΔΕΝ είναι το κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ειδήσεις που ακολουθούν μπορεί να σε κάνουν να θέλεις να κλείσεις τη σελίδα και να ανοίξεις κανά youtube ν' ακούσεις μουσική και yolo. Η ύφεση όμως στον κόσμο είναι πραγματική και δεν θα σταματήσει να ισχύει μόνο και μόνο επειδή εσύ αρνήσε να την παραδεχτείς.




μα και οι ΗΠΑ;

Αναδίπλωση της FED (ομοσπονδιακή τράπεζα ΗΠΑ)

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ πλήττονται, και σε διεθνή κλίμακα ο πληθωρισμός μετριάζεται. Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Σε όλο τον κόσμο οι οικονομολόγοι σε σταθερή βάση τα τελευταία χρόνια προχωρούν σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους για την οικονομία. Επιπροσθέτως, οι πολιτικοί φαίνεται πως ολοένα και πιο έντονα επικεντρώνονται στο ευμετάβλητο των αγορών. Ανησυχούν μήπως η κατάσταση αυτή δυσχεράνει τον φθηνό δανεισμό των επιχειρήσεων.

(ξέρουμε το ΔΝΤ, έχει χάσει την εμπιστοσύνη σου μετά τα wikileaks)
Προειδοποίηση από ΔΝΤ για εκτροχιασμό της παγκόσμιας οικονομίας

Φόβους για τον «εκτροχιασμό» της παγκόσμιας οικονομίας εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, στο πλαίσιο εκδήλωσης της αμερικανικής ένωσης για την οικονομία της επιχειρηματικότητας (National Association for Business Economics) που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Παρούσα ήταν, επίσης, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν. «Είναι ξεκάθαρο πως βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο», τόνισε o κ. Λίπτον στην ομιλία που έδωσε στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων BBC. 


πέρασε κάποια στιγμή μια είδηση για το κινέζικο χρηματιστήριο

αλλά ευτυχώς πέρασε στα ψιλά και δεν μας χάλασε την διάθεση
Σε 6 εκατ. απολύσεις από κρατικές επιχειρήσεις προχωράει η Κίνα.

Με μια πρωτοφανή κίνηση για τη συνήθη μυστικότητα της Κίνας, το Πεκίνο άφησε να φανεί μέσα στην εβδομάδα η κλίμακα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, όταν ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών στον κρατικό τομέα. Δημοσιοποίησε το σχέδιο να προχωρήσει σε 5 με 6 εκατ. απολύσεις από τις κρατικές βιομηχανίες, προκειμένου να κλείσουν μονάδες παραγωγής, καθώς επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής και της υπερχρέωσης των κινεζικών επιχειρήσεων.


κερδοφορία στις τράπεζες και άλλα οικονομικά ανέκδοτα

Τα χαμόγελα στις τράπεζες κράτησαν μια βδομάδα...

Ο αρχικός ενθουσιασμός από την ανακοίνωση της ΕΚΤ μια εβδομάδα πριν εξανεμίστηκε και οι τραπεζικές μετοχές έχουν επανέλθει στα επίπεδα προ της 10ης Μαρτίου, οπότε έλαβε χώρα η συνεδρίαση της Ευρωτράπεζας στη Φρανκφούρτη. Αύξηση έχει, παράλληλα, εμφανίσει το κόστος ασφάλισης της Deutsche Bank από τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Βέβαια, η κατάσταση σήμερα στις αγορές απέχει αρκετά από τον πανικό του Φεβρουαρίου, αλλά η ατμόσφαιρα είναι τόσο απαισιόδοξη όσο η αξιολόγηση του κ. Κράιαν για την κερδοφορία της Deutsche Bank.


Υψηλά μπόνους στο εξωτερικό παρά τις ζημίες. 


Η Royal Bank of Scotland δυσκολεύτηκε να δικαιολογήσει την υπερδιπλάσια αποζημίωση που παραχώρησε στον διευθύνοντα σύμβουλο Ρος Μακ Εβαν, με τον ίδιο να παραιτείται από ένα εκατ. στερλίνες. Από 3,8 εκατ. στερλίνες, ο κ. Μακ Εβαν έλαβε 2,7 εκατ. που είναι, όμως, 100πλάσιες του μέσου μισθού στη βρετανική τράπεζα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κηδεμονία του κράτους από την κρίση του 2008, ανακοινώνοντας ζημίες 2 δισ. στερλινών επί όγδοο συναπτό έτος. Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, οι διευθύνοντες σύμβουλοι στις ΗΠΑ δήλωσαν το 2013 αποζημίωση 331 φορές μεγαλύτερη από τις απολαβές των υπαλλήλων τους όταν η αναλογία ήταν 46 προς 1 το 1983. Το χάσμα αυτό είναι υπερδιπλάσιο συγκριτικά με την Ελβετία και τη Γερμανία. Στην αλυσίδα φαστ φουντ McDonald’s η αναλογία εκτοξεύεται στο 644 προς 1.


αρνητικά επιτόκια και ουρανοκατέβατο χρήμα
ενώ εμείς περιμένουμε άρση των capital controls
για να τσακίσουμε τις αγορές (ναι, σίγουρα)
"Καμπανάκι" από Μ.Ντράγκι στους ηγέτες της Ευρωζώνης
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πιέζει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ κ. Πέτερ Πρατ, ότι σε εξαιρετική περίπτωση η κεντρική τράπεζα μπορεί να τυπώσει νέο χρήμα και να το μοιράσει απευθείας στους πολίτες ώστε να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Σε συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο κ. Πρατ διευκρίνισε ότι αν επιδεινωθεί και άλλο η οικονομία της Ευρωζώνης, τότε η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες από το -0,4% που τα είχε μειώσει στις 10 Μαρτίου. «Αν επιδεινωθούν οι προοπτικές για την οικονομία εξαιτίας αρνητικών σοκ ή αν οι συνθήκες χρηματοδότησης δεν προσαρμοστούν στον βαθμό και την κατεύθυνση που απαιτείται, ώστε να ενισχυθούν η οικονομία και ο πληθωρισμός, εξακολουθούμε να έχουμε στο οπλοστάσιό μας τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού». Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ μπορεί να τυπώσει χρήμα και να το μοιράσει απευθείας στους πολίτες της Ευρωζώνης, ο κ. Πρατ είπε στη La Repubblica ότι «ναι, όλες οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να το κάνουν. Μπορείς να τυπώσεις χρήμα και να το μοιράσεις στον κόσμο. Αυτά είναι τα ουρανοκατέβατα χρήματα (helicopter money)». «To ερώτημα είναι αν και πότε είναι η σωστή χρονική στιγμή να καταφύγεις σε ένα τέτοιο εργαλείο, το οποίο είναι η αλήθεια ότι είναι ακραίο εργαλείο», κατέληξε ο κ. Πρατ.
όχι και η φιλανδία ρε παιδιά
Μια άλλη μερίδα οικονομολόγων, όμως, επισημαίνει πως η μικρή χώρα των πέντε εκατ. ατόμων έχει επωφεληθεί από τον φτηνό δανεισμό της Ευρωζώνης χάρη στην πολιτική της ΕΚΤ και εντοπίζει τα αίτια των δεινών της Φινλανδίας στη διάρθρωση της οικονομίας της. Τονίζουν πως μέχρι προσφάτως οι δημόσιες δαπάνες της έφταναν στο 59% του ΑΕΠ της ενώ το φινλανδικό εργατικό δίκαιο ήταν από τα πλέον άκαμπτα στον κόσμο: το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το έχει κατατάξει στην 103η θέση μεταξύ 144 χωρών με κριτήριο την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Σύντομα πολλά από αυτά θα αποτελούν παρελθόν όπως και το κόστος της εργασίας, που μέχρι προσφάτως ήταν κατά 20% υψηλότερο από της Γερμανίας.
το τέλος αφιερωμένο στους φίλους που μετράνε τα ένσημά τους

Το δημογραφικό πρόβλημα πίσω από αυτήν την πραγματικότητα είναι ότι σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται υπογεννητικότητα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, ο ρυθμός των γεννήσεων έχει υποχωρήσει κατά 40% από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, με περίπου 1,5 παιδιά ανά γυναίκα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από τα 69 χρόνια στα 80. Η Ε.Ε. έχει ασκήσει πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να υπολογίζουν και να δημοσιοποιούν εκτενώς το κόστος των υποχρεώσεών τους για την καταβολή συντάξεων. Μέχρι στιγμής, λίγες χώρες υπολογίζουν με ακρίβεια το ύψος των συντάξεων που πρέπει να καταβάλουν. Από το 2017, όμως, η νομοθεσία της Ε.Ε. θα τις υποχρεώνει να υπολογίζουν το συνολικό ποσό που θα οφείλουν σε όσους θα είναι συνταξιούχοι τότε, αλλά και σε όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον.

0 σχόλια:

σχόλιο στο περιθώριο...