να σου θυμισω....

(σκορπια αποσπασματα απο αρθρα)

Φέτος επί 12 ημέρες, όσο ο Σκοτ Λαμουρέ, καθηγητής Γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο Κουίνς του Οντάριο, και οι συνεργάτες του βρίσκονταν στην Αρκτική, ο υδράργυρος έφτανε άνετα στους 22 βαθμούς. Εγιναν αυτόπτες μάρτυρες των επιπτώσεων της δραματικής τήξης των πάγων. «Το τοπίο σκιζόταν μπροστά στα μάτια μας» δήλωσε στην εφημερίδα «Independent».

Μετά το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών στην Αρκτική το Σεπτέμβριο οι πάγοι στη θάλασσα είχαν υποχωρήσει σε επίπεδα άνευ προηγουμένου, όπως κατέδειξαν και δορυφόροι της ΝΑSA. Προ δύο εβδομάδων, βάσει και των δορυφορικών φωτογραφιών, υπολογίστηκε πως εκτείνονταν σε 4,28 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κάλυπταν δηλαδή κατά 39% μικρότερη επιφάνεια το 1979, όταν άρχισε η συλλογή στοιχείων για την Αρκτική από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Επιστήμονας που έφτασε το φετινό καλοκαίρι μέχρι το Βόρειο Πόλο ανέφερε βροχόπτωση. «Πρόκειται ίσως για τον πρώτο άνθρωπο που είδε βροχή στο Βόρειο Πόλο» επισημαίνει ο κ. Ντέιβιντ Κάρλσον, διευθυντής του Διεθνούς Πολικού Ετους, μιας διεθνούς προσπάθειας για τη διερεύνηση της κλιματικής αλλαγής σε Αρκτική και Ανταρκτική.





οι φυσικές κλιματικές αλλαγές, παρουσιάζουν γενικά μακροχρόνιες διακυμάνσεις. Η ανθρώπινη παρέμβαση στη σύσταση της ατμόσφαιρας είναι θεαματική. Μέσα σε 30 χρόνια ο άνθρωπος κατέστρεψε τόσο όζον όσο έκανε η φύση να παραγάγει σε 2 δισεκατομμύρια χρόνια.
Μέσα στα ίδια 30 χρόνια ο άνθρωπος αύξησε περίπου κατά 30% τα αέρια του θερμοκηπίου δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων, όπως όξινη βροχή, τοπικές αλλαγές στις μεγαλουπόλεις, προβλήματα τα οποία η φύση δεν δημιουργεί.
Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης, τα τελευταία 1.000 χρόνια χαρακτηρίσθηκε από ακανόνιστη αλλά σταθερή ψύξη, αλλά ακολούθησε μία "έντονη" θέρμανση στη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων, ίση περίπου με μισό βαθμό Κελσίου.
Μάλιστα, στα τελευταία 10 χρόνια, σημειώθηκαν τα 4 θερμότερα χρόνια από το 1860 που υπάρχουν μετρήσεις.
Το γνωστό εύκρατο μεσογειακό κλίμα της χώρας μας με τους ήπιους, βροχερούς χειμώνες και τα σχετικώς θερμά και ξηρά καλοκαίρια θα αποκλίνει προς μια θερμότερη και περισσότερο ξηρή εκδοχή.

Την ίδια ώρα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, επικαλούμενη έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου προβλέπει ειδικά για την περιοχή της Κρήτης αύξηση της θερμοκρασίας έως δύο βαθμούς περίπου, μέχρι το 2030, αύξηση των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων κατά τους χειμερινούς μήνες και σημαντική άνοδο, κατά 18 πόντους, της στάθμης της θάλασσας.


Στο Κιότο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσµεύτηκε ότι το 2010 θα έχει µειώσει κατά 8% τις εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου σε σχέση µε τα επίπεδα του 1990. Στα πλαίσια του καταµερισµού των ευθυνών ανάµεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα επετράπη αύξηση των εκποµπών της κατά 25% ως το 2010 (σε σχέση πάντα µε τα επίπεδα του 1990).

Ακόμη και εάν μπορούσαμε σήμερα να σταματήσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση η υπερθέρμανση της γης θα συνεχιζόταν για δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες λένε οι επιστήμονες.

Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στις ευρωπαϊκές θάλασσες - [ AP. 26 - Μάρτιος 2007 ]
Η στάθμη των θαλασσών και η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνουν, τα θαλάσσια οικοσυστήματα μεταβάλλονται και η Ευρώπη γνωρίζει πιο καταστροφικές ξηρασίες, καταιγίδες και πλημμύρες. Όλα αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με κάποιον τρόπο και σε κάποιο βαθμό με το μεταβαλλόμενο κλίμα μας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

0 σχόλια:

σχόλιο στο περιθώριο...