περι καπνισματος...

κάντε κλικ για μεγέθυνση
αναδημοσιευση

0 σχόλια:

σχόλιο στο περιθώριο...

ελεύθεροι χώροι

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ανακοίνωση

της συνέλευσης των εκπροσώπων της 29-6-2009

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, που αγωνίζεται σταθερά, επί 13 χρόνια για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη, πραγματοποίησε την τακτική της συνάντηση στις 29/6/09, στη φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου «Λυκαβηττός».

Η Συντονιστική Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι επιθέσεις ενάντια στους ελεύθερους χώρους στο Δήμο Αθηναίων και στους γύρω Δήμους εντείνονται. Αντίστοιχα, διαπιστώνει ότι τα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους πολλαπλασιάζονται, ως κοινωνική αντίδραση σε αυτή την επίθεση.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με διάφορες παρεμβάσεις και κατασκευές κτηρίων, ιδιαίτερα με την Ολυμπιάδα του 2004, αφού ανέτρεψε και κατέστησε άχρηστο το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας του 1985, επιχειρεί να παγιώσει το αρνητικό ισοζύγιο πρασίνου και να ανοίξει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ελεύθερων χώρων με τα νέα σχέδια ΠΔ για τον Υμηττό και την Πάρνηθα, με τα σχεδιαζόμενα 91 χλμ. νέων αυτοκινητόδρομων στην Αττική, εκ των οποίων τα 61 χλμ είναι στον Υμηττό, και με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη,. Η Συντονιστική Επιτροπή Θεωρεί ως ανεπαρκή την εξαγγελία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για 26 χλμ ποδηλατόδρομους κόστους 8 εκατομ. ευρώ, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το κόστος των νέων αυτοκινητοδρόμων που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια.

Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι η πρωτεύουσα χρειάζεται μια σταθερή πολιτική αναβάθμισης με στόχο την αύξηση των όρων για τη βιωσιμότητά της, με πολιτικές για αύξηση των 2,5 τετραγωνικών μέτρων ανά κάτοικο σε τουλάχιστον 7 έως 10, με πολιτικές για δίκτυο χώρων πρασίνου και με μετακίνηση που να μην στηρίζεται στο ΙΧ αλλά σε Μέσα Μαζικής μεταφοράς και στην εναλλακτική μετακίνηση (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι). Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει διδαχθεί τίποτε από τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Υμηττό, που είναι συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών των προηγούμενων ετών (Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη) και αδιαφορεί για την αύξηση της τρωτότητας του Λεκανοπεδίου σε καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες σοβαρές επιπτώσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις και ημερίδες που διοργανώνονται στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής και θα εξετάσει την δυνατότητα να διοργανώσει μια εκδήλωση ειδικά για το ΡΣΑ, για την καλύτερη ενημέρωση των μελών της, στις αρχές Σεπτέμβρη.

Η Συντονιστική Επιτροπή:

· Χαιρετίζει το ξήλωμα της παράνομης Ολυμπιακής Περίφραξης στην Καλλιθέα από την ΜΚΟ ΙΛΙΣΟΣ με ίδια μέσα και μετά από άδεια που εξασφάλισε από την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα η παραλία από 25/6/09 να είναι ανοικτή στους πολίτες του Λεκανοπεδίου. Καλεί τις συλλογικότητες να μελετήσουν την πολύτιμη αυτή εμπειρία για αντίστοιχες δράσεις σε περιπτώσεις και άλλων παράνομων περιφράξεων και κτισμάτων.

· Εκφράζει τη συμπαράστασή της στο αγώνα των πολιτών του Μοσχάτου για να μετατραπεί η παραλία Μοσχάτου σε κοινόχρηστο πάρκο με ελεύθερη πρόσβαση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και το τσιμέντωμα. Καλεί τους πολίτες του Λεκανοπεδίου στην ανοιχτή συνέλευση/συζήτηση για την μελετητική πρόταση των Ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε. την Τετάρτη 1-7-09 στις 8.00 το βράδυ στην Πλατεία Μεταμόρφωσης του Μοσχάτου.

· Χαιρετίζει την επιτυχία της Επιτροπής Αγώνα για τον Ελαιώνα, που πέτυχε, μέσω της απόφασης του ΣτΕ να ακυρώσει το χτίσιμο της περιοχής γύρω από το γήπεδο του ΠΑΟ, δηλαδή, το Εμπορικό Κέντρο του Βωβού, το Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων καθώς και ένα δεύτερο Εμπορικό Κέντρο που σχεδίαζε ο Δήμος Αθηναίων. Με αυτή την απόφαση επιτρέπεται μόνον η κατασκευή του γηπέδου, η οποία άλλωστε επιτρεπόταν και από το προηγούμενο πολεοδομικό καθεστώς (ΠΔ του 1995). Η Συντονιστική Επιτροπή ενημερώθηκε ότι στις 25/9 υπάρχει μια νέα και ιδιαίτερα σημαντική δίκη που αφορά τη Σύμβαση για την κατασκευή του γηπέδου μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΟ και του Δήμου Αθηναίων, που, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα, είναι υπερτιμολογημένη κατά περίπου 60 εκατ ευρώ, και εκφράζει την αλληλεγγύη της.

· Εκφράζει την συμπαράστασή της στην κατάληψη Πάτμου και Καραβία στα Πατήσια, που συμπλήρωσε φέτος 20 χρόνια αγώνα, διατηρώντας μια όαση υψηλού πρασίνου στα πυκνοδομημένα Πατήσια.

· Συμπαραστέκεται στον αγώνα του Συλλόγου «Μ. Αλέξανδρος» Κεραμεικό Γκάζι Ρούφ για δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στο απαράδεκτο και παράνομο καθεστώς που επικρατεί στην περιοχή και που τείνει να γίνει το διασκεδαστήριο της Αθήνας, ένα διασκεδαστήριο βαρβαρότητας και παρανομίας, των κυκλωμάτων, της κοκαΐνης, της πορνείας, και της εκδίωξης των κατοίκων. Οι κάτοικοι διεκδικούν μια γειτονιά δημιουργίας και πολιτισμού, φιλική στους κατοίκους, στα παιδιά και στους επισκέπτες της ενάντια στην κατάληψη των πάντων από τραπεζοκαθίσματα που καταπατούν τα δικαιώματα των πεζών, παράνομα κέντρα (κτισμένα χωρίς κάν πολεοδομική άδεια) και παράνομα πάρκινγκ με μπράβους και παρκαδόρους, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα παγκάκι στην πλατεία. Την Πέμπτη 25 Ιούνη μια μαχητική πορεία των κατοίκων, έφερε το ζήτημα στο προσκήνιο και ξήλωσε ακόμη και παράνομα τραπεζοκαθίσματα, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων καταστηματαρχών, που λειτουργούν με μπράβους, και δεν είναι απλοί μικρο-επαγγελματίες. Η Συντονιστική Επιτροπή θα συμπαρασταθεί στις προγραμματιζόμενες νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων.

· Χαιρετίζει τον αγώνα των κατοίκων στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, οι οποίοι με δενδροφυτεύσεις και την κατασκευή νέας παιδικής χαράς έχουν μετατρέψει το χώρο σε φιλικό και επισκέψιμο, μετά την αναστολή εργασιών που πέτυχε η τοπική επιτροπή αγώνα για την κατασκευή γκαράζ. Καταγγέλλουν το Δήμο Αθηναίων που, αντί να φροντίσει το πάρκο, επέλεξε να υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της κατοίκου Μαρίνας Βήχου που υπερασπίστηκε μαζί με τους άλλους κατοίκους το πάρκο.

· Συμπαραστέκεται και συμμετέχει ενεργά στο διήμερο Φεστιβάλ που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για το Κτήμα Ζωγράφου στις 10 και 11 Ιουλίου 2009, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων στον αγώνα για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου πάρκο υψηλού και πυκνού πρασίνου.

· Καταδικάζει την απόφαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Ζωγράφου για την καταστροφή των δενδρόφυτων πλατειών Άνοιξη, Μερκάτι, Ελευθερίας και Πλαστήρα, και τη μετατροπή τους σε γκαράζ.

· Εκφράζει την αγανάκτησή της γιατί στο υποτιθέμενο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ο ένας μετά τον άλλον κτίζονται πολλοί χώροι του πάρκου, η κυβέρνηση προωθεί το κτίσιμο του περιβάλλοντα χώρου του Μπάντμιντον, η προσφυγή κατά του ίδιου του Μπάντμιντον έχει αναβληθεί για 4η φορά, ενώ παράλληλα ούτε η ΚΕΔ ούτε η Νομική Υπηρεσία της ΤΕΘΑ ούτε άλλη κρατική υπηρεσία μπορούν να βεβαιώσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Στρατοπέδου Βαρύτη.

· Συμπαραστέκεται στο δίκαιο αίτημα να καταργηθεί η διάταξη Ολυμπιακού Νόμου (επί υπουργίας του κ. Βενιζέλου) που παραχωρούσε το Πάρκο Ριζάρη για να κτιστεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Η Συντονιστική Επιτροπή ενημερώθηκε ότι ο Δ. Αθηναίων μεθοδεύει τον ευπρεπισμό του Πάρκου Ριζάρη με χρηματοδότηση από το ίδρυμα Πατέρα.

· Συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες πολιτών στα Εξάρχεια, για την μετατροπή του πρώην πάρκινγκ στη Ναυαρίνου και Χ. Τρικούπη σε Πάρκο, για φροντίδα στο Λόφο του Στρέφη και για κοινωνικές εκδηλώσεις οικειοποίησης της Πλατείας Εξαρχείων και άρσης της αποξένωσης μεταξύ των κατοίκων.

· Εκφράζει την συμπαράστασή της στην προσπάθεια της Επιτροπής Αγώνα του Λόφου «Αλεπότρυπα» στην Άνω Κυψέλη να αναδείξει τα προβλήματα του λόφου, όπως καταπατήσεις που σήμερα γίνονται βίλες, αλλά και ειδικότερα τον κίνδυνο πυρκαγιάς στα πεύκα που υπάρχει από ξερόχορτα, τα οποία ο Δήμος ισχυρίζεται ότι έχει καθαρίσει, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες για το αντίθετο. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλους λόφους της πρωτεύουσας, όπου η φροντίδα και η καθαριότητα από το Δ. Αθηναίων είναι πλημμελείς.

· Επισημαίνει την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή Γκύζη-Πολυγώνου. Στο Λόφο Φινόπουλου, ενώ το κτίσμα που προυπάρχει πάνω στο λόφο είναι παράνομο και τα αναψυκτήρια έχουν κλείσει, γίνονται νέες δημοπρατήσεις, και η Υπερνομαρχία δεν υπολογίζει ούτε τις γνωμοδοτήσεις της δασικής υπηρεσίας. Παράλληλα, στην παρακείμενη Πλατεία Πρωτομαγιάς το κέντρο ΔΕΛΕΑΡ έχει κλείσει με έξωση μετά από μη πληρωμή και για πολεοδομικές παραβάσεις. Επίσης, στο Άλσος Ευελπίδων το ΣτΕ σταμάτησε το σχέδιο του Δ. Αθηναίων για περισσότερα τραπεζοκαθίσματα. Τέλος, μετά από μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες απενεργοποιήθηκαν από τους κατοίκους και τελικά απομακρύνθηκαν από το Δήμο 3 από τις 4 κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην οδό Κυπριανού, αλλά στην οδό Βαρβάκη δεν υπήρξε αντίστοιχο αποτέλεσμα. Για τα προβλήματα της περιοχής Γκύζη-Πολυγώνου η Συντονιστική Επιτροπή συμπαραστέκεται στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Συντονιστικό κατοίκων Γκύζη-Πολυγώνου στις 7/7/09 (περισσότερα στο katoikoi_gizi_poligono@yahoo.gr)

· Συμπαραστέκεται στο αίτημα του Συλλόγου «Λυκαβηττός» να φύγει το παράνομο κτίσμα που χρησιμοποιείται ως εστιατόριο στο Παρκάκι του Ευαγγελισμού και να μη νομιμοποιηθεί.

· Θεωρεί ότι αποτελεί θετική εξέλιξη ο χαρακτηρισμός 7 εκ των 14 κτηρίων ως διατηρητέων στο πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στο Λυκαβηττό και απαιτεί ο χώρος να αποκτήσει κοινόχρηστο χαρακτήρα αναψυχής και πολιτισμού.

· Η Συντονιστική Επιτροπή είναι αλληλέγγυη στον αγώνα της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως για να τηρηθούν οι όροι και η ανάπλαση αυτή (τρίτη κατά σειρά-οι προηγούμενες δυο είχαν ακυρωθεί ως μη-αποδεκτές) να είναι σε σωστή κατεύθυνση, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εμπορευματικές χρήσεις, να αυξηθεί το πράσινο, να μην προστεθεί τίποτε καινούργιο από ό,τι υπήρχε προηγουμένως, να αντικατασταθεί ο ασφαλτοτάπητας με χώμα και τελικά η προγραμματισμένη πίστα skateboard να κατασκευαστεί εκτός του Πεδίου του Άρεως, στην Πλατεία Πρωτομαγιάς. Εκφράζει την ανησυχία της, μετά από ειδική ενημέρωση που έγινε στη συνάντηση, για την διασφάλιση της νομιμότητας από τη Νομαρχία στη μελέτη και υλοποίηση της πολυέξοδης ανάπλασης στο Πεδίο του Άρεως. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της πύκνωσης του υψηλού πράσινου και στον κοινόχρηστο χαρακτήρα του Πάρκου ως υπερτοπικού πόλου πρασίνου.

· Εκφράζει την ανησυχία της για τον κίνδυνο και τις μεθοδεύσεις να μετατραπεί το ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα, με ιστορικά κτήρια και υψηλό πράσινο, σε άλλο ένα εμπορικό κέντρο.

· Συμπαραστέκεται στη σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική περικύκλωση του Δημαρχείου Αθήνας από 15 φορείς για τη διάσωση του ιστορικού τριγώνου στις 30/6/09 και ώρες 3:00-3:30 μ.μ.

· Εκφράζει την ανησυχία της για την έκταση που έχουν πάρει τα γεγονότα στην Πλατεία Αγ. Παντελεήμονα με αφορμή το υπαρκτό πρόβλημα της υψηλής συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, και για τον κίνδυνο να επεκταθούν παρόμοια γεγονότα και σε άλλες περιοχές. Υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια ξενοφοβίας και η άσκηση τυφλής βίας κατά όποιου μοιάζει με ξένο, σχετίζονται με την παντελή απουσία του Δήμου, της Νομαρχίας και του κράτους (υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εκδηλώσεις πολιτισμού, καλή λειτουργία και φύλαξη της πλατείας και της παιδικής χαράς, αντιμετώπιση παράνομων πράξεων των διαφόρων κυκλωμάτων). Είναι ανησυχητικό ότι οι απειλές και η τυφλή βία επεκτείνεται σήμερα και κατά Ελλήνων, όπως κατά μελών της Επιτροπής Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος, που είχαν προγραμματίσει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πλατεία, και κατά του παπά του Αγ. Παντελεήμονα, ο οποίος απειλήθηκε και τελικά σταμάτησε το συσσίτιο που προσέφερε σε απόρους.

Καλεί τα μέλη της να είναι σε εγρήγορση και να συμβάλουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε κατασβέσεις πυρκαγιών, σε ανακύκλωση και σε εθελοντικούς καθαρισμούς των ακτών.

Τέλος, ανακοινώνεται ότι η έκδοση των υλικών της Ημερίδας με θέμα «Αθήνα: Ελεύθεροι Χώροι και Χώροι Στάθμευσης» που διοργανώθηκε τον Μάρτη 09, αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούλιο.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

0 σχόλια:

σχόλιο στο περιθώριο...