Ιντερνετική δεοντολογία

Προχτές έλαβα ένα mail απο έναν φίλο το οποίο μπορεί να λάβατε και κάποιοι απο σας. Είναι απο αυτα τα mail που οι αποστολείς τους θεωρούν ότι λένε κάτι σημαντικό και σε προτρέπουν να το κάνεις forward. Το συγκεκριμένο mail έγραφε για κάτι που έδειξαν οι ειδήσεις στην τηλεόραση, κάποιος φοιτητης του Πανεπιστημίου Αιγαίου βιντεοσκόπησε το βασανιστήριο ενός μικρού σκυλιού καθώς το έλουζε με καυτό λάδι απο το παράθυρο του σπιτιού του!!!! Το γεγονός είναι φυσικά εξοργιστικό και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του γι’αυτόν τον άνθρωπο.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η προτροπή του mail για διαπόμπευση του συγκεκριμένου φοιτητή διαδίδωντας το όνομα του το οποίο και ανέφερε. Να πω σε αυτό το σημείο οτι στο ρεπορτάζ που παίχτηκε στα κανάλια έδειξαν το βίντεο που τράβηξε ο τύπος, αναφέρθηκαν κάποια στοιχεία όπως το πανεπιστήμιο που φοιτεί και η καταγωγή του, και επίσης οτι πιθανόν να του επιβληθούν κάποιες κυρώσεις απο το πανεπιστήμιο του όπως και νομικές κυρώσεις. Από ότι καταλαβαίνετε ο βλάκας αυτός έγινε ρεζίλι πανελληνίως, σίγουρα η τοπική κοινωνία και η πανεπιστημιακή κοινότητα γνωρίζει ποιος είναι και κατα πάσα πιθανότητα ελπίζουμε όλοι οτι θα υποστεί κάποιες κυρώσεις. Στα κανάλια όμως δεν παίχτηκε το όνομα του. Φαίνεται οτι διαπιστώθηκε ένα κενό στην διαπόμπευση αυτου του ανθρώπου και έτσι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί και να διαδωθεί αυτό το mail αναφέροντας και το όνομα του.
Κάτι δεν μου άρεσε σε όλο αυτό το πράγμα που με έκανε να μην κάνω forward αυτό το mail. Κατ’αρχήν πως μπορείς να είσαι σίγουρος οτι το όνομα του είναι όντως αυτό. Μου φάνηκε ιδιαίτερα επικίνδυνο να διαδίδεις ένα όνομα με την ¨ρετσινιά¨αυτή με μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο ενα mail που έφτασε στην οθόνη σου. Το πόσο εύκολο είναι να αλλαχτεί αυτό το όνομα κάπου στη διαδρομή είναι προφανές. Δεύτερον το γεγονός είχε ήδη παιχτεί και σχολιαστεί απο τις ειδήσεις με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο και με αρκετές λεπτομέρειες (πλην του ονόματος του) πράγμα το οποίο καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για την διαβίωση του στην πόλη που φοιτεί. Επίσης, αν θυμάμαι καλά, στο ρεπορτάζ κάνει δήλωση κάποια καθηγήτρια η οποία πρότεινε την αποβολή του φοιτητή απο το Πανεπιστήμιο.
Σε γενικές γραμμές ένοιωσα ότι μέσω αυτής της κίνησης δεν αναδεικνυόταν κάποιο ζήτημα το οποίο δεν είχε τύχει ανάλογης προσοχής και δημοσιότητας. Αντ’αυτού ενοχλήθηκα κάπως απο την διάθεση του κόσμου για εκδίκηση και διαπόμπευση του άλλου ακόμα και όταν του αξίζει. Φαντάζομαι ότι αν συμφωνούσα με αυτή την πρακτική κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσα να δεχτώ να στήνουμε τον οποιοδήποτε έχει διαπράξει κάτι αξιόποινο στην πλατεία Ομονοίας και να τον δείχνουμε με το δάχτυλο και να τον περιγελούμε.

1 σχόλια:

σχόλιο στο περιθώριο...

BAJOFONDO TANGO CLUB .... και πως να μην ντρεπεσαι για την παραδοση σουΜια από τις πιο κεφάτες παρέες πάνω στη σκηνή είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε χτες βράδυ στο live των bajofondo tango club .
Η αλήθεια είναι πως πήγα στη συγκεκριμένη συναυλία κάπως μουδιασμένος και με σκατά διάθεση , ενώ το 40αρι στην είσοδο με τελείωσε κανονικότατα .
Η πρώτη έκπληξη για μένα ήταν η ποσότητα του κόσμου που βρέθηκε δευτεριάτικα στο Fuzz για να παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη συναυλία , καλη διαφήμιση να πεις , δε πρόλαβα να το πολυσκεφτώ όμως γιατί οι bajofondo ήταν ήδη επί σκηνής , μια ομάδα καλοδουλεμένων μουσικών , όρθιο μπάσο , βιολί , dj , πλήκτρα , κιθάρα , ντραμς , μια κοπέλα με laptop και άλλος ένας που μάλλον ήταν υπεύθυνος για τον techno ήχο τους ενώ παράλληλα έξυπνα video art προβάλλονταν από projectors .
Αυτά είναι τα συστατικά μιας επιτυχημένης κολεκτίβας από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη , argentinos y uruguayos , που αποφάσισε να παίξει tango , το παραδοσιακό αυτό στυλ βάζοντας την ιδέα της εποχής μας σε ένα είδος μουσικής που πολλοί θα σνόμπαραν. Η μουσική τους είχε τα πάντα από hip-hop μέχρι στιγμές λυρισμού και εκρηκτικού techno , καταφέρνοντας να τουμπάρουν , για ένα δίωρο , την ψυχολογία μου και να κάνουν το κόσμο να χορεύει και να χειροκροτεί ασταμάτητα κάνοντας τους να επιστρέψουν δυο φορές για encore ώστε να ηρεμήσουν το κοινό που περίμενε κάτι ακόμα .
Άλλο ένα δεκάευρω μετά το τέλος της συναυλίας στον παρκαδόρο και ένα μισαωράκι μέχρι να μου δώσουν το αυτοκίνητο μου με έφεραν πάλι στην προηγούμενη κατάσταση . Αστειεύομαι ...

**Εμνευστης και ηγέτης τους ο πολυβραβευμένος Gustavo Santaolalla (Οσκαρ Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης για τις ταινίες Brokeback Mountain και Babel


0 σχόλια:

σχόλιο στο περιθώριο...