πρωί-πρωί με την αυγή

Τα βράδυα πρίν κοιμηθεί, έκανε κι εκείνος την ανασκόπησή του της μέρας. Μέτραγε τα σωστά και τα λάθη του. Κάποια σωστά του φαίνονταν λάθος και κάποια λάθη τα δικαιολογούσε. Μέσα στην αναπόλησή του τον έπαιρνε ο ύπνος. Γι' αυτό και έβλεπε τόσο ζωντανά όνειρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως,άλλα ταλαιπωρούν το μυαλό του. Φαντάζεται συνέχεια, μέσα σ ένα αόριστο συναίσθημα, πως τον έχουν εξαπατήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που οι νυχτερινές του ανασκοπήσεις είναι πλέον λιγάκι διαφορετικές. Και νά τος- ξαπλωμένος στο κρεβάτι του να βασανίζεται από τις σκέψεις.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ - ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Ετσι θα ΄κάνει και αυριο και μεθαύριο και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για να μην πω εις τον αιώνα τον άπαντα. Τώρα πιά το έχει πάρει προσωπικά. Το ήθελε να το πάρει προσωπικά για να αρχίσει να το βλέπει αλλιώς. Για να μπορέσει να το αλλάξει.

Οι σκέψεις του: "Ολα είναι στραμμένα εναντίον μου. Εχουν στη βάση τους σαν αποκλειστικό στόχο εμένα. Αυτό το συμπεραίνω εκ του αποτελέσματος, αφού έχω πληγεί προσωπικά από την κατάσταση που βιώνω. Θα μπορούσα να είμαι κάποιος άλλος, να ζώ μιαν άλλη ζωή, ελεύθερος, ανεξάρτητος, δυνατός. Χωρίς υποχρεώσεις, αγχη και ανασφάλειες. Ομως κάτι με σταματά. Αυτό το κάτι δεν ξεφύτρωσε μόνο του, αφου τίποτα δεν γεννιέται απο το μηδέν. Συνεπώς κάποιος μου στήνει παγίδες. Αρα έχω κάποιον εχθρό. Ποιός είναι αυτός άραγε;"

Και άλλες φορές πάλι συνεχίζει τις σκέψεις του με αυτά: "Αν με επιβουλευεται μόνο ένα άτομο τότε σαφέστατα έχω γίνει μαριονέττα του. Όμως ένα μόνο άτομο δεν θα μπορούσε να με βλάψει τόσο πολύ. Αρα υπάρχει σε βάρος μου μιά σκευωρία απο ένα σύνολο ατόμων. Είναι αυτοί που δεν με αφήνουν να εκπληρώσω τα όνειρά μου. Από δω και στο εξής τους ονομάζω το σύστημα και ανακηρύσσω το σύστημα αυτό στον κατεξοχήν εχθρό μου".

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ - ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Αν δεν το είχε πάρει πάρει προσωπικά, δεν θα είχε πάρει ποτέ του την απόφαση να ξεσηκωθεί. Και η επανάσταση θέλει το άλλοθί της. Όμως μετά την απόφαση έπεται η πράξη. Αυτή η πράξη, η ατιμη, είναι που τον κρατά άγρυπνο τα βράδυα και σήμερα και αυριο και, όπως σε βλέπω και με βλέπεις, εις τον αιώνα τον άπαντα. Μέχρι να χαθεί πιά κάθε κίνητρο, μέχρι να ξεχάσει ποιά ήταν αυτά τα πράγματα που του στέρησε το σύστημα, μέχρι να σταματήσει να το βλέπει τόσο προσωπικά.

Ως τότε, κάθε φορά, εκεί κοντά στο χάραμα, θα καταστρώνει τα σχέδιά του τα σχετικά με την πράξη. Και σίγουρος, γεμάτος επαναστατική βεβαιώτητα και αποφασιστικό ξεσηκωμό θα βάζει το ξυπνητήρι του για νωρίς το πρωί, ώστε να ξεκινήσει με σύστημα την αντεπίθεσή του.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ - ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Είναι δευτερεύουσας σημασίας το γεγονός ότι, όταν το ξυπνητήρι χτυπά, εκείνος, κατάκοπος, το κλείνει, αδύναμος, και γυρνάει πλευρό συνεχίζοντας, ακούσιος, τον ύπνο του. Και αυριο μέρα είναι.

1 σχόλιο:

σχόλιο στο περιθώριο...